Bestel hier
item -
Subtotaal :

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.


Items toevoegen

Sedert Prof. Higa zijn Effectieve Micro-organismen in de jaren 1980 in de landbouw heeft ingevoerd, zijn de toepassingsmogelijkheden, zowel buiten als binnen de landbouw bijna eindeloos geworden. Ook het gebruik van EM in varkensbedrijven is wereldwijd een succes: van Japan tot in Californië, van Scandinavië tot in Zuid-Afrika. Ook in Europa zijn er steeds meer bedrijven op EM gebruik overgeschakeld, zowel voor de stallen als in de voeders.


Niet alleen de varkentjes varen er wel bij
De typische varkensstank verdwijnt, wat zeer gunstig is voor de uitbaters, de omwonenden en niet in het minst voor de dieren zelf en voor het milieu in het algemeen.
De dieren groeien gezonder op en de eigenaar bespaart veel geld op verschillende gebieden.

EM-ervaringen in Duitsland
Helmut Kokemoor leidt een varkensbedrijf in Westfalen. Hij beschikt over moderne stallen en kweekt de meeste voeders zelf op zijn akkers. De aanleiding om EM toe te passen was zijn groeiende ontevredenheid over de huidige productiemethoden. Ook homeopathie en andere alternatieve middelen heeft hij uitgeprobeerd. Toch bleven grote gezondheidsproblemen terugkomen. Het gebruik van EM toonde snel resultaten:
 

  • Door regelmatig EM-verdunning in de stallen te sproeien en te vernevelen werd de stallucht veel beter.
    Dit was reeds na een eerste beurt merkbaar.
  • De dieren zijn verzot op de EM-vloeistof en proberen met hun muil zoveel mogelijk van de fijne nevel op te vangen. 
  • De dieren worden rustiger.
  • Door de drijfmest te behandelen met EM wordt de mest emissiearm, homogener en rijker aan goed opneembare voedingsstoffen voor bodem en plant.

Bokashi, met EM gefermenteerd organisch materiaal

De dieren eten de voeding met Bokashi zeer graag. Ze nemen meer voedingsstoffen op en hun gezondheids-toestand verbetert

Helmut mengt ook zelf zijn voeders met Bokashi (Met EM gefermenteerd orgainsch materiaal). De dieren eten deze voeding zeer graag. Ze nemen meer voedingsstoffen op en hun gezondheidstoestand verbetert. Door al deze voordelen nemen de varkens sneller in gewicht toe en de kwaliteit van het vlees is beter.
De dierenarts wordt een zeldzame gast. Diepgaander onderzoek naar de invloed van EM-voeders werd uitgevoerd in de Zwitserse landbouwhogeschool in Zollikofen. Zowel biggen als varkens werden gedurende een bepaalde tijd opgevolgd. De volgende resultaten konden opgetekend worden:
 

  • Meer opname van voedsel.
  • De bokashi-voeders bevorderden hun gezondheid.
  • Extra toename in gewicht van gemiddeld 40gr. per dag tijdens de afmestings-periode.


Varkensvoer 'made in Belgium'
Johan Lavens is varkenshouder en groenteteler. Hij heeft een bedrijf met 300 zeugen en 65 hectare akkerbouwgrond. Binnen een straal van 5 km is er bovendien een voldoende aanbod van blad- en groenteresten afgekeurd wegens niet verkoopbaar, zodat zowat 30% van het veevoeder uit de korte keten komt (in plaats van de van-ver-weg aangevoerde soya). Samen met constructeur Geert Vermeulen werd een systeem bedacht om deze groenteoverschotten nuttig om te zetten in hoogwaardig gefermenteerd varkensvoer. Praktisch gaat het om vier bewerkingen: wassen, malen, stomen, en fermenteren met EM. Dat dit een besparing oplevert is zeker en Johan Lavens is enthousiast over de andere voordelen:
 

  • Het groentevoer is gezond en dus de dieren ook.
  • Hij ziet zijn systeem als een manier om het antibioticagebruik aan te pakken.

 

 

 


Bron: het Duitse EM-Journaal