BESTEL NU
item -
Subtotaal :

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.


Items toevoegen

Prof. Monika Krüger leidt het Instituut voor bacteriologie en mycologie van de universiteit van Leipzig. Zij houdt zich bezig met allerlei onderzoeken, waaronder (landbouw)bedrijven die werken met EM. Een interview.
DOOR ERNST HAMMES


Wat is nu het zwaartepunt in uw onderzoek?
In mijn onderzoek houd ik me nu vooral bezig met het verloop van de spijsvertering. Dit systeem is de meest intensieve scheidingslijn tussen dier/mens en de leefomgeving. In de eerste plaats denken wij natuurlijk aan de huid als barrière. Die heeft echter maar een oppervlakte van 2 m2, terwijl het darmstelsel, algemeen gekend als 'slijmhuid', een oppervlakte heeft van wel 300 m2.
In ons spijsverteringskanaal nemen we ons leefmilieu (lucht, water, voedsel) op, dat door microben en bacteriën wordt omgezet in een voor ons assimileerbare vorm. De microben hebben meerdere functies en beïnvloeden op grote schaal ons afweersysteem, onze zenuwen, ons hormonenstelsel en onze hersenen. In het verteringskanaal hebben de zoogdieren met één maag tienmaal meer microben dan cellen. Iedere cel wordt dus door 10 microben omringd en gekoesterd. Op drievoudige wijze beschutten de microben het spijsverteringskanaal tegen potentieel ziekteverwekkende organismen.

Verstoren wij niet telkens opnieuw onze microbenhuishouding door onze levenswijze
Natuurlijk brengen wij door onze levenswijze disharmonie in ons systeem. Stress alleen al kan onze spijsvertering overhoop gooien. Door een verstoorde hormonale werking verandert de samenstelling van de microben en veroorzaakt soms diarree. Genotsmiddelen, residu's van milieuverontreiniging, medicijnen en vele andere factoren schaden de werking van de microben in ons verteringskanaal. 
"Elke beet in ons eten brengt bacteriën uit onze omgeving in ons verteringssysteem. Daardoor verandert onze darmflora"
Maar ook voedingsmiddelen zijn OF een ondersteuning OF een bron van beschadiging van onze darmflora.

Hoe kan een voedingsmiddel onze darmflora schaden?
Alles wat wij eten zit vol microben, ook al denken wij dat het 'proper' is. Elke beet in ons eten brengt bacteriën uit onze omgeving in ons verteringssysteem. Daardoor verandert onze darmflora. Het simpelste voorbeeld is dat van reizigers die per vliegtuig verre landen gaan bezoeken. Velen van hen krijgen diarree, doordat ze eensklaps een vreemde microbiële omgeving in zich opnemen, terwijl het eigen systeem de tijd niet krijgt om zich aan te passen. Hetzelfde fenomeen doet zich voor als de reiziger na 2 of 3 weken huiswaarts keert. Maar als het over een voettocht gaat in een vreemde streek, past het darmsysteem zich 'stapsgewijze' aan en heeft niemand klachten.

 

 

Als wij verse, gezonde streekproducten eten, nemen we de microflora van onze onmiddellijke omgeving op. Ons biologisch systeem is daarop ingesteld. Zo ontwikkelen we onze immuniteit tegenover de buitenwereld


Wat kunnen wij daaruit afleiden?
Wanneer wij overwegend bewerkt voedsel uit industriële productie consumeren, is er slechts die ene bron om onze darmflora te beïnvloeden. Als wij verse, gezonde streekproducten eten, dan nemen wij de microflora van onze onmiddellijke omgeving op en ons biologisch systeem is daarop ingesteld. Zo ontwikkelen we, en natuurlijk ook de dieren, onze immuniteit tegenover de buitenwereld. Als de grond gezond is, zijn de microben op ons voedsel gezond en bevorderlijk voor onze gezondheid. Is de bodem microbieel gestoord, dan zal het voedsel van zulke bodem ook ons weerstandsvermogen verzwakken.

Welke rol kan EM hierin spelen?
In de loop van de onderzoekingen in ons instituut hebben wij vastgesteld dat EM ervoor zorgt dat de ziektekiemen in het voeder van de dieren verminderen. EM versterkt de immunologische vermogens van de dieren langs natuurlijke weg. Wanneer door EM als bodemhulpmiddel de positieve micro-organismen weer gaan domineren, zou het bijvoeren van EM in het voeder niet meer nodig zijn. Ons doel is de ongezonde beschadigde bodems zoveel mogelijk herstellen in een evenwichtige microbiële staat, zodat onze voedingsmiddelen en het voer voor de dieren weer overvloedig bezet zijn met positieve bacteriën. Het zal echter nog wel zijn tijd duren vooraleer wij zover zijn.

Hoe kan ik als particulier in deze situatie het best handelen?
Zelf spoel ik mijn groenten in water met enkele druppels EM erin. Zo wijzig ik in positieve zin de samenstelling van de microben in en op mijn voedsel, zodat mijn verteringsbacteriën steeds de gewenste impuls krijgen.

Vindt u dat een kwaliteitsvol levensmiddel er een is met zoveel mogelijk Effectieve Micro-organismen?
Dat zou het criterium van kwaliteitsvolle levensmiddelen moeten zijn. Het is van groot belang dat dierenvoeder en mensenvoedsel van nature optimaal met positieve bacteriën zijn samengesteld. Zulke planten en vruchten zijn dan reeds op het veld ziekteresistent en bevatten een overvloed aan vitaminen en enzymen. De microbiële bezetting ervan is dan van nature uit zeer evenwichtig en bevordert de vertering. Waarschijnlijk kan men deze ideale bodemgezondheid vlug bereiken met de EM-Technologie. Daarom ben ik blij dat de EM- verenigingen bestaan. Zij verspreiden heel nuttige informatie over een zinvolle en oordeelkundige omgang met de Effectieve Micro-organismen.

 


Bron: EM magazine n°13